Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mieszkanka Pogwizdowa uwarzyła 800 hl piwa

zal/Tołwiński/grupazywiec.pl
Chmielowanie
Chmielowanie mat. organizatora
We wtorek 19 października Dorota Chrapek zakończyła warzenie Grand Championa 2010 w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Obecnie 800 hl Brackiego Belgijskiego Pale Ale leżakuje w 4 tankach leżakowych w temp. poniżej 6 stop. C w piwnicach Browaru - będzie w nich dojrzewać do końca listopada.

Dorota Chrapek, autorka zwycięskiej receptury Grand Championa Birofilia 2010, nie kryła radości patrząc na własne piwo uwarzone w ilości cztery i pół tysiąca razy większej, niż gdy warzyła je jeszcze u siebie w domu. Zanim wraz z pracownikami Brackiego Browaru Zamkowego przystąpiła do produkcji, sprowadzono niezbędne składniki - dokładnie takie same, jakie zostały użyte podczas domowego warzenia. „3 słody przyjechały z Niemiec, 1 z Polski a 2 rodzaje chmielu z Wielkiej Brytanii, choć pochodzenie jednego z nich jest niemieckie, drugiego zaś słoweńskie. Najwięcej trudności sprawiło nam sprowadzenie drożdży – specjalny szczep przyleciał ze Stanów Zjednoczonych. Istniało duże ryzyko, że nie zdążymy.” – mówi Janusz Konieczny, Dyrektor Brackiego Browaru Zamkowego. Kolejnym krokiem było dostosowanie receptury. „Żeby uwarzyć ponad osiemset hektolitrów piwa trzeba było przełożyć recepturę ze skali domowej na przemysłową.” - mówi Dominik Szczodry, Główny Piwowar Browaru. Gdy receptura była gotowa przystąpiono do warzenia.

Produkcja Brackiego Belgijskiego Pale Ale rozpoczęła się 15 października br. Od piątku do niedzieli uwarzono pięć warek. Następnie piwo fermentowało. Ten etap procesu był największym zaskoczeniem. „Zamiast ośmiu dni, jak podczas robienia piwa w domu, przez Panią Dorotę, fermentacja w Brackim Browarze Zamkowym trwała zaledwie dwa dni. To efekt, nieco zmodyfikowanego z konieczności, sposobu zaszczepiania brzeczki drożdżami. Być może jest to także wpływ księżyca, który w okresie fermentacji przechodził z pierwszej kwadry do pełni” – tłumaczy Dominik Szczodry. "Drożdże zachowują się inaczej w domu w małej ilości a inaczej na tak dużą skalę. Choć może i coś jest w tym wpływie księżyca…”- dodaje Dorota Chrapek.

Autorka zwycięskiej receptury osobiście nadzorowała proces warzenia i dodawała składniki. „Zawsze to jest stres. Nie wiadomo, jaka będzie barwa, goryczka. – mówi Dorota Chrapek – Polegałam na pracownikach Brackiego Browaru Zamkowego”. Po fermentacji, ostatnim etapem jest leżakowanie. Proces ten potrwa jeszcze do końca listopada. W tym czasie Pani Dorota będzie przyjeżdżać do browaru i degustować dojrzewające w tankach piwo. Oficjalna premiera Brackiego Belgijskiego Pale Ale już 6 grudnia, dokładnie w Mikołajki.

Grand Champion:

Podczas Festiwalu Birofilia 2010, piwo Doroty Chrapek uwarzone w stylu Belgian Pale Ale pokonało 174 konkurencyjne piwa (w zdecydowanej większości przygotowane przez mężczyzn), które zostały zgłoszone do Konkursu Piw Domowych. To historyczne wydarzenie, ponieważ po raz pierwszy w historii zwycięstwo w Konkursie Piw Domowych wywalczyła przedstawicielka płci pięknej. Jury złożone z międzynarodowych ekspertów i piwowarów pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika, nie miało wątpliwości, które piwo jest godne tego tytułu. W nagrodę mogła uwarzyć Grand Championa na skalę przemysłową w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Oficjalna premiera Brackiego Belgijskiego Pale Ale już 6 grudnia, dokładnie w Mikołajki. Dorota Chrapek pochodzi z Pogwizdowa pod Cieszynem, a od browaru dzieli ją zaledwie 5 kilometrów.

Belgijskie Pale Ale to codzienne piwo Brabancji i Antwerpii o barwie bursztynowo-miedzianej. W zapachu słodu przede wszystkim: herbatnik, grzanka, ale także na drugim planie owoce, chmiel, aromaty korzenne. W smaku wyczuwalne owoce: pomarańcza, gruszka, umiarkowanie korzenne, dalej słodowe i lekko fenolowe. Goryczka niska do średniej. Nasycenie dwutlenkiem węgla średnie. Warzone ze słodu pilzneńskiego z dodatkiem wiedeńskiego, czy monachijskiego. Chmielone angielskimi odmianami. Fermentowane w temperaturach niższych niż 20 stop. C szczepami górnej fermentacji zdolnymi ubocznie produkować związki fenolowe w umiarkowanych ilościach.

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto