Z okazji ogólnonarodowego dnia obżarstwa, czyli Tłustego Czwartku, Cieszyński Ośrodek Kultury zorganizował konkurs na najlepsze cieszyńskie krepliki. Do konkursu zgłoszone zostały pączki pochodzące z cieszyńskich punktów gastronomicznych, choć produkowane mogły być gdzie indziej. Były zatem także pączki z Bielska-Białej, które finalnie wygrały konkurs.
W sali widowiskowej COK-u do oceny i wyboru najlepszego z najlepszych zaproszono też ciekawych jurorów. Był m.in. Chwytak, youtubowy celebryta, Fryderyk Dral, felietonista Dziennika Zachodniego, Teresa Wałga, szefowa cieszyńskiego Sanepidu, czy Milena Popkowa, studentka UŚ z Ułan-Ude w Rosji. Po burzliwych obradach okazało się, że najlepsze w ocenie jury, pączki w Cieszynie serwuje restauracja Pod Merkurym, choć pączki te wyrabiane są w Bielsku-Białej. Drugie miejsce zajęła piekarnia Hojdysz z Cieszyna, z kolei trzecie - kawiarnia Kornel i Przyjaciele, która serwuje pączki piekarni Betlehem.
COK już dziś zaprasza piekarzy, cukierników i restauratorów na przyszłoroczną edycję konkursu, która jak udało nam się dowiedzieć nazywać się będzie: Najlepszy Kreplik Księstwa Cieszyńskiego!
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?