W skrócie
Zastanawiasz się, czym przełożyć tort urodzinowy? Mamy dla ciebie parę wypróbowanych propozycji do domowych pyszności. Znajdziesz wśród nich rozpływające się w ustach kremy czekoladowe, gęste masy kajmakowe oraz krem z białej czekolady. Pod zdjęciem w galerii lub w treści artykułu znajdziesz link przekierowujący do pełnego przepisu na wybrany krem.
W galerii zobaczysz zebrane przez nas sprawdzone kremy do tortów
Niezawodny krem czekoladowy do tortu
Na urodziny, imieniny lub święta wielkanocne możesz potrzebować sprawdzonego przepisu na krem czekoladowy. Proponujemy gęsty i gładki krem z czekolady, którym udekorujesz upieczony dzień wcześniej biszkopt. Do naszego kremu potrzebne są dwa rodzaje czekolady, gorzka i mleczna, która zostaje rozpuszczona i połączona z miękkim masłem. Te krem niebiańsko smakuje z sezonowymi owocami np.: malinami, truskawkami lub wiśniami.
Niezastąpiony krem z mascarpone
Do tortu w białym kolorze zachęcamy do sięgnięcia po krem z mascarpone i śmietanki kremówki. Ten krem wyróżnia się obłędnym zapachem uzyskanym przez dodanie ekstraktu waniliowego. Prosty krem z mascarpone nadaje się do przygotowania tortu np.: na przyjęcie komunijne.
Pyszny krem kajmakowy
Domowy krem kajmakowy to prawdziwy rarytas. Można go wykorzystać także do ozdobienia puszystych babeczek w stylu amerykańskich cupcakes. Udekorujesz nim ciasta i torty. Można także wyłożyć nim wielkanocne mazurki. Zrobisz go tylko z dwóch składników. Wystarczy mieć masło i słodzone mleko skondesowane. Można także znacznie przyspieszyć sobie przygotowania masy, korzystając z gotowej masy kajmakowej w puszce.
Apetyczny krem z białej czekolady do tortów
Kolejnym białym kremem do tortów jest masa na bazie białej czekolady. Jego zaletą jest utrzymanie kształtu po naniesieniu go na tort lub muffinkę przy pomocy rękawa cukierniczego. Wystarczy schłodzić przed miksowaniem śmietankę i rozpuszczoną czekoladę, aby krem był puszysty i gładki.
Prosty krem budyniowy do ciast
Ostatnim polecanym przez nas masą jest krem budyniowy. Można nim ozdabiać torty, ciasta, a także przekładać szarlotkę uśmiech teściowej lub dodać do domowej karpatki. Takim kremem budyniowym możesz także nadziewać eklerki, ciasteczka, ptysie oraz usmażone pączki. Możliwości jest wiele, a ograniczyć może tylko kulinarna wyobraźnia.
Mamy nadzieję, że nasze propozycje zachęcą was do przygotowania sprawdzonych kremów do tortów i deserów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?