MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pizzerie w Zabrzu. Polecane miejsca w maju 2024

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie są najlepsze pizzerie w Zabrzu?
Gdzie są najlepsze pizzerie w Zabrzu? Vima
Przeczytaj gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Zabrzu. To niewątpliwie przysmak lubiany na całym świecie. Chyba każdy spróbował jej choć raz w życiu, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach w Zabrzu. Zerknij do katalogu firm i odszukaj swoją ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Zabrzu?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Zajmuje to od 24 do 48 godzin. Do wyrobu potrzeba wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formuje się w taki sposób, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej zobaczymy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Zabrzu. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.

To warto wiedzieć

Pizza sycylijska

Pizza sycylijska to puszysty, wyrośnięty placek. Na początku jej istnienia był to posiłek uwielbiany przez robotników. Najczęściej nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Jako dodatków używa się: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Sprawdź w katalogu firm, które pizzerie w Zabrzu ją serwują.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Zabrzu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Dodaj firmę
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Zabrzu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Moda na ten przysmak obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Zabrzu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na zabrze.naszemiasto.pl Nasze Miasto