W skrócie
Polewa czekoladowa potrafi przysporzyć wiele problemów. Po zastygnięciu może się kruszyć, a także wydzielać biały osad powstały z rozdzielenia masła. W PRL-u, gdy brakowało w sklepach czekolady, gospodynie domowe nauczyły się przygotowywać polewę na bazie kakao. W książce „Kuchni oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej w przepisie na tani piernik autorka zaproponowała przepis z masłem roślinnym (współcześnie nazwalibyśmy je margaryną) oraz z kakao.
W galerii możesz zobaczyć desery oblane polewą czekoladową
Polewa z kakao jak czekoladowa – przepis do wypieków
Liczba porcji: na 1 ciasto.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g cukru,
- 200 g margaryny,
- 10 g kakao,
- 3 łyżki mleka.
Jak zrobić polewę czekoladową z kakao?
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy umieścić w rondelku z grubym dnem.
- Polewę czekoladową z kakao należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się i zgęstnienia składników.
- Lekko wystudzoną polewą należy polać wcześniej upieczone ciasto lub desery.
Do czego użyc polewy czekoladowej?
Taka polewa czekoladowa świetnie sprawdza się na domowych pierniczkach, na ciastach czekoladowych z PRL-u typu murzynek, makowcach, na domowym torcie lub pierniku dyniowym. Polewa czekoladowa to także znakomity dodatek do lodów, babki na oleju albo jako zwieńczenie rurek z kremem.
Zobacz także: Świąteczne polano, prosiak i pierniczki z melasą. Sprawdź dania świąteczne z Europy. Niektóre potrawy przyprawią o dreszcze
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?