Z nadesłanych przepisów, uwzględniających co najmniej jeden produkt pochodzący z dziko rosnących jadalnych drzew i krzewów śródpolnych, jury- złożone ze specjalistów różnych dziedzin i miłośników kulinariów zarazem – do końca lutego wyłoni 16 laureatów konkursu, których autorskie receptury zostaną opublikowane w broszurze „Dzikie poznajemy i.. jemy”. Dodatkowo dla autora najbardziej oryginalnego przepisu czeka wyjątkowa nagroda - udział w kursie etnobotanicznym. Pozostali laureaci otrzymają nagrody książkowe z dziedziny objętej tematem konkursu.
- Nadesłane na konkurs zgłoszenia pokazują, że lubimy eksperymentować i wykorzystywać w kuchni mniej znane produkty, takie jak owoce, liście, kwiaty czy nasiona dziko rosnących drzew i krzewów np. czarnego bzu, śliwy tarniny, głogu, jarzębiny. Przyrządzone z nich soki, galaretki, dżemy, ciasta czy kiszonki mogą dostarczać nam ciekawych doznań kulinarnych, a ze względu na wysoką w nich zawartość witamin i minerałów, przynosić także nieocenionych korzyści zdrowotnych – podkreśla Jolanta Migdał, koordynatorka projektu „Święto Drzewa wśród pól”.
Konkurs „Dzikie poznajemy i…jemy” prowadzony jest w ramach projektu Klubu Gaja „Święto Drzewa – wśród pól”, który został dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach. Projekt poświęcony jest zadrzewieniom i zakrzewieniom śródpolnym na terenach rolniczych, ich znaczeniu w ochronie różnorodności biologicznej i przeciwdziałaniu zmianom klimatu, a także korzyściom jakie przynoszą one dla zdrowia obywateli i rozwoju zrównoważonego. W ten sposób Klub Gaja zachęca mieszkańców terenów wiejskich do podejmowania lokalnych działań na rzecz ich sadzenia i ochrony. Występujące na obszarach rolniczych różnego typu zadrzewienia stanowią o niepowtarzalnym pięknie krajobrazu i podnoszą walory wypoczynkowe miejscowości. Są także ostoją dzikiej przyrody i wielkim sojusznikiem rolników.
Ambasadorem konkursu jest Łukasz Łuczaj, znany etnobotanik, autor książek o dzikich roślinach jadalnych i programu telewizyjnego „Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja”.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?