„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Choć owoce i warzywa powinny stanowić bazę naszej codziennej diety, musimy mieć świadomość, że te pochodzące z nieekologicznych upraw, mogą zawierać ślady pestycydów. Zobacz na kolejnych slajdach, które produkty mają ich najwięcej.
Choć owoce i warzywa powinny stanowić bazę naszej codziennej diety, musimy mieć świadomość, że te pochodzące z nieekologicznych upraw, mogą zawierać ślady pestycydów. Zobacz na kolejnych slajdach, które produkty mają ich najwięcej. PhotoMIX Company / Pexels
Jak co roku amerykańska organizacja ekologiczna Environmental Working Group (EWG) przygotowała listę warzyw i owoców, które zawierają największe ślady pestycydów. Czy to oznacza, że powinny całkowicie zniknąć z naszego menu? W żadnym wypadku! Dowiedz się, które produkty wybierać i jak odpowiednio przygotować je do jedzenia, aby były bezpieczne dla naszego organizmu.

Spis treści

Warzywa i owoce, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami

Prawie 75 proc. nieekologicznych świeżych produktów sprzedawanych w USA zawiera pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów, wynika z najnowszego przewodnika EWG 2023. Znajdują się w nim najnowsze dane z badań owoców i warzyw z Departamentu Rolnictwa (USDA) oraz Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), pochodzące z 46 569 próbek z 46 gatunków owoców i warzyw.

Przed przeprowadzeniem testów USDA traktuje każdy kawałek owocu lub warzywa w taki sam sposób, w jaki ludzie robią to w domu – te z niejadalnymi skórkami są obierane, a te z jadalnymi skórkami są płukane pod zimną wodą i osuszane. Sprawia to, że wyniki badań są dobrym wskaźnikiem prawdopodobnej ekspozycji konsumentów na ślady pestycydów.

W tegorocznym przewodniku aż 10 warzyw i owoców to te same produkty, które trafiły na listę w 2022 r. Nowością w zestawieniu są borówki amerykańskie i fasolka szparagowa. Zobacz, które owoce i warzywa badane w USA mają najwięcej śladów pestycydów.

„Brudna dwunastka” warzyw i owoców

Jak bezpiecznie jeść wszystkie owoce i warzywa?

Warzywa i owoce, które trafiły na listę, to produkty, które nadal powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Wystarczy wybrać te z certyfikowanej, ekologicznej uprawy oraz zadbać o ich odpowiednie przygotowanie przed jedzeniem.

Jak podaje EWG, normy dotyczące uprawy produktów ekologicznych zakazują stosowania syntetycznych pestycydów, co automatycznie zmniejsza narażenie na ich przyjmowanie z pożywieniem i wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi, co zostało potwierdzone przez wyniki badań francuskich naukowców.

Badania kliniczne pokazują, że ludzie, którzy przechodzą z żywności uprawianej konwencjonalnie na żywność ekologiczną, widzą szybkie i dramatyczne zmniejszenie stężenia pestycydów w moczu. Inne badania powiązały wyższe spożycie żywności ekologicznej z niższym poziomem pestycydów w moczu, poprawą płodności i wynikami porodów, zmniejszoną częstością występowania chłoniaka nieziarniczego, niższym BMI i zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.

Czytaj też: Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Jeśli nie mamy możliwości zakupu owoców i warzyw z ekologicznej uprawy, zadbajmy o to, aby możliwie często wybierać produkty sezonowe i lokalne. Wszystkie należy dokładnie umyć pod bieżącą, a te, które można – powinno się obierać ze skórki.

Jak prawidłowo myć warzywa i owoce? Najpierw należy dokładnie umyć ręce gorącą wodą z mydłem. Następnie użyć czystej, zimnej wody do umycia produktów i osuszyć je czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Do umycia warzyw i owoców o grubej skórce np. jabłek czy arbuzów powinno się dodatkowo użyć czystej szczoteczki. Kalafiora, brokuły i sałatę zanurzamy przez 2 minuty w zimnej wodzie. Delikatne owoce jagodowe należy umieścić na sitku i spryskać wodą destylowaną tuż przed zjedzeniem.

Źródło: EWG’s 2023 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce Environmental Working Group

Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: „Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie