Bracki Grand Champion Birofilia 2011 to jasne klarowne piwo górnej fermentacji o wysokim stopniu odfermentowania. Ma przejrzysty, jasnosłomiany kolor, jest lekkie i subtelne w smaku. Jego warzenie rozpoczęło się 13 października i trwało trzy dni. W tym czasie, pod okiem autora zwycięskiej receptury Jana Szały oraz głównego piwowara cieszyńskiego browaru Dominika Szczodrego, powstało pięć warek złocistego napoju. Piwo będzie teraz dojrzewać przez co najmniej cztery tygodnie.
Złocisty napój był warzony ze słodu pilzneńskiego, słodu z czeskich "twardych" odmian jęczmienia oraz słodu pszenicznego i orkiszowego. Te ostatnie mają zapewnić piwu drobną, puszystą i stabilną pianę.
- Październikowe warzenie przebiegało zgodnie z planem. Udało się także osiągnąć takie parametry brzeczki, jakie były założone. Po raz kolejny udowodniliśmy, że w Brackim Browarze Zamkowym można zastosować recepturę piwa domowego, choć nie jest to łatwe - mówi Szczodry.
Cieszyński browar to jeden z nielicznych w Europie i jedyny browar Grupy Żywiec, w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach, dzięki czemu można obserwować tworzące się piwo. Proces ten jest naturalny, w żaden sposób nie przyspieszany. Pod tym względem nasz browar jest piwnym skansenem.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?