MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich świątecznych dań powinny unikać osoby chore na podagrę?

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Zobacz również

11-latek zmarł przygnieciony przez domek. Jedna osoba z zarzutami

11-latek zmarł przygnieciony przez domek. Jedna osoba z zarzutami

Zderzenie samochodów na ważnym skrzyżowaniu w Krakowie. Utrudnienia w ruchu

Zderzenie samochodów na ważnym skrzyżowaniu w Krakowie. Utrudnienia w ruchu

Polecamy

Koziorożcu, Rybo i Skorpionie! Najbliższe dni nie będą dla ciebie dobre

TYLKO U NAS
Koziorożcu, Rybo i Skorpionie! Najbliższe dni nie będą dla ciebie dobre

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Polska na dnie rankingu czystości kąpielisk! Alarmujące wyniki raportu UE

Nie wszystkie unijne środki trafią do wnioskodawców. Co zrobić, by jednak się udało?

Nie wszystkie unijne środki trafią do wnioskodawców. Co zrobić, by jednak się udało?