Gdzie zjeść najlepsze lody w Wiśle? Które miejsca są polecane we wrześniu 2023?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Wiśle
Najlepsze lody w Wiśle AlexRaths
Dowiedz się, gdzie się znajdują dobre lodziarnie w Wiśle. Z pewnością są nieodłącznie związane z wakacjami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Sprawdź jak powstały i gdzie je wynaleziono. Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i dowiedz się, jakie smaki możesz znaleźć w lodziarniach w Wiśle.

Jak powstały lody?

Pierwsze wzmianki o deserach z mleka, owoców i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Tym unikatowym rarytasem zajadali się również wybrane osoby zamieszkujące starożytny Rzym i Grecję. Ponieważ zachodziła konieczność transportu lodu z gór były wykwintnym i rzadko spotykanym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.

W Renesansie odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zostanie on zamrożony. Pierwsza prawdziwa lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

W Polsce szerszą popularność lody zdobyły jeszcze przed wojną. Sprzedawane były ze specjalnych wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiały się kolejki.

Po wojnie rozwinęła się produkcja lodów na dużą skalę. Rzemieślnicy kręcili je w maszynkach. Podawano je na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Wiśle powstawały przy głównym placu i najbardziej ruchliwych ulicach. Lody można było dostać jedynie latem, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Współcześnie lody produkuje się z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak możemy spotkać w Wiśle lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Wiśle? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Wiśle

katalog firm

Jakie rodzaje lodów możesz dostać w lodziarniach w Wiśle?

Różnorodność tego popularnego deseru jest duża. W okresie letnim na każdym kroku możemy napotkać lodziarnie oferujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Inną opcją są lody w gałkach. Możemy także skusić się na sorbety przyrządzane z owoców i wody.

Lody włoskie sporządzane są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów odzwierzęcych. Są to najczęściej sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Wyjątkowe smaki lodów

Rzemieślnicy z całego świata prześcigają się w komponowaniu nowości. Starają się przyciągnąć jak najwięcej klientów i w tym celu umieszczają w swojej ofercie smaki oryginalne, czasem nawet wywołujące zdumienie. Im bardziej są wymyślne, tym większe zainteresowanie wzbudzą. Lodowy przysmak w wielu przypadkach jest prawdziwym magnesem dla rzeszy klientów lub kulinarną atrakcją danego regionu.

Do najdziwniejszych możemy zaliczyć smaki takie, jak:

  • pizza
  • nachos i ser żółty
  • majonez
Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie