To jeden ze sposobów, by tradycyjna beskidzka receptura smażenia kreplików przetrwała. W konkursie od lat biorą udział cukiernicy restauracji, kucharki domów wczasowych, przedstawiciele stowarzyszeń i uczniowie szkół gastronomicznych. Warunek jest jeden - krepliki muszą być wykonane według tradycyjnej beskidzkiej receptury. Beskidzki kreplik musi być z powidłami, smażony na smalcu i z dodatkiem spirytusu. Co roku konkurs odwiedza wiślańskie doliny. Tym razem jego rozstrzygnięcie nastąpi w tłusty czwartek, czyli 3 marca w Wiśle Jaworniku, w karczmie przy wyciągu "Czupel".
Zgłoszenia do konkursu przyjmuje Stowarzyszenie Przyjaciół Miasta Wisły Imko Wisełka. Można zadzwonić (tel. 502 648 501) lub zgłoszenie wysłać pocztą elektroniczną ([email protected]). Podobnie jak w minionych latach sponsorzy ufundowali cenne nagrody w postaci m.in. sprzętu AGD .
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?