MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej słonecznikowy

Chociaż olej słonecznikowy jeszcze niedawno należał do najpopularniejszych tłuszczów kuchennych, dziś nie jest już polecany. Co prawda wciąż stosuje się go do smażenia, ale jest to olej z ulepszonych odmian tej rośliny, niekoniecznie dostępny do użytku domowego. Wyróżnia się wysoką zawartością kwasu oleinowego, który jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym.

Olej słonecznikowy o zawartości ok. 70 proc.kwasu oleinowego jest stabilny nawet w temperaturze 232 stopni Celsjusza. W domu zwykły olej słonecznikowy nadaje się raczej do podsmażania produktów bogatych w wodę, np. warzyw, które szybko zaczynają się w niej gotować, a temperatura w patelni spada do ok. 100 stopni.

Zobacz również

Majowy Kiermasz Ogrodowy 2024 w Bydgoszczy. Wykaz targów na Torbydzie

Majowy Kiermasz Ogrodowy 2024 w Bydgoszczy. Wykaz targów na Torbydzie

Za nami 19. festiwal "Pyza"

Za nami 19. festiwal "Pyza"

Polecamy

10 najtańszych miejsc na wakacje. Nie zgadniesz, który kraj wygrał!

10 najtańszych miejsc na wakacje. Nie zgadniesz, który kraj wygrał!

Hulajnoga elektryczna. Ścieżka rowerowa, chodnik czy jezdnia? Z czego korzystać?

Hulajnoga elektryczna. Ścieżka rowerowa, chodnik czy jezdnia? Z czego korzystać?

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód