Kruche rurki z kremem na podwieczorek. Przepis na deser z bitą śmietaną. Najlepszy wypiek na karnawał

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe rurki z kremem będą świetną alternatywą wobec pączków na tłusty czwartek.
Domowe rurki z kremem będą świetną alternatywą wobec pączków na tłusty czwartek. Getty Images/nndanko
Rurki z kremem kojarzą się z wychodzeniem do cukierni w dzieciństwie albo z jedzeniem ich nad morzem zamiast klasycznych gofrów. Przepis na ten deser jest pracochłonny, ale można go przygotować z łatwo dostępnych składników. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjne rurki z kremem, które osłodzą przyjęcia karnawałowe.

W skrócie

Domowe rurki z kremem można przyrządzić z bita śmietaną aromatyzowaną wanilią albo z gęstym kremem budyniowym. Gotowy deser można posypać cukrem pudrem albo ozdobić polewą czekoladową. Ponadto w sezonie warto spróbować kremu z posiekanymi owocami np.: poziomkami, truskawkami lub jagodami.

Rurki z kremem – przepis na pyszny deser karnawałowy

Liczba porcji: około 30 sztuk.
Czas przygotowania: około 90 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 125 g kwaśnej śmietany,
  • opcjonalnie: 1 żółtko,
  • 3 g soli.

Na krem z bitej śmietany:

  • 300 mililitrów śmietany kremówki,
  • 5 g cukru pudru,
  • 5 ml ekstraktu waniliowego.

Jak przygotować rurki z kremem?

Składniki:

  1. Mąkę, masło, kwaśną śmietanę, żółtko i sól należy zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego do uzyskania półkruchego ciasta.
  2. Ciasto uformowane w kulę i zawinięte w folię spożywczą należy schłodzić w lodówce przez godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto na rurki z kremem trzeba wyjąć z lodówki, cienko rozwałkować i wycinać podłużne paski o szerokości do 2 centymetrów.
  4. Foremki do rurek, czyli tubki ze stali należy posmarować masłem i zawijać na nie ciasto kierując się do szerszego końca.
  5. Foremki z ciastem należy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciastka rurki z kremem należy piec w 180°-200° Celsjusza przez 15 minut.
  7. Gotowe rurki z ciasta, powinny być złotobrązowe. Należy je wystudzić na kratce metalowej, nie zdejmując z foremki.
  8. Gdy rurki stygną, należy wyjąć śmietankę kremówkę z lodówki i ubić ją cukrem pudrem i ekstraktem z wanilią.
  9. Wystudzone rurki z kremem należy nadziewać przy pomocy rękawa cukierniczego schłodzoną bitą śmietaną.

Sposób podania rurek

Jeżeli chcecie uzyskać efekt taki jak w cukierni, ciasto na rurki z kremem nawinięte na foremkę można obsypać cukrem z cynamonem i następnie upiec. Można je napełnić także kremem na bazie mascarpone.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

MPM

MPM MRK-19

639,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

ESPERANZA EKM025

385,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM4 MUM4405

414,90 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Kruche rurki z kremem na podwieczorek. Przepis na deser z bitą śmietaną. Najlepszy wypiek na karnawał - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie