Spis treści
Kurki, czyli pieprzniki to wyjątkowo cenione kulinarnie grzyby. Mają wiele zastosowań, choć warto pamiętać o tym, by ich nie smażyć ani nie solić, bo pod wpływem takiej obróbki tracą niektóre właściwości korzystne dla zdrowia (stąd dowiesz się więcej).
Kurki wyglądają dość charakterystycznie i pomimo że należą do grzybów blaszkowych, wśród których jest najwięcej gatunków niejadalnych i trujących, ich rozpoznanie jest stosunkowo łatwe. Jednak okazuje się, że i pieprzniki jadalne można pomylić z innymi grzybami.
Sprawdź też: Na jakie gatunki borowików trzeba uważać? Nie wszystkie są jadalne
Jak wygląda kurka, czyli pieprznik jadalny
Pieprznik jadalny wyróżnia się intensywnie żółtym kolorem, w którym jest zarówno kapelusz, jak i trzon grzyba. U młodych okazów kapelusz ma lekko wypukły kształt, z podwiniętym brzegiem, natomiast u starszych jest on lejkowaty. Charakterystyczne dla kurek są grube i mocne blaszki (listewki), które mogą mieć nieregularny kształt – bywają rozwidlone lub połączone ze sobą ukośnie lub poprzecznie. Blaszki z kapelusza płynnie „przechodzą” na trzon grzyba. Kurki nie są zbyt duże, choć zdarzają się okazy mierzące 10-12 cm średnicy (kapelusze). Trzony są krótkie i wyglądają, jakby rozszerzały się wprost w kapelusz.

licencjaHeisenberg-pl/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Pieprznik jadalny – z czym można pomylić ten grzyb?
Pieprznik jadalny można przede wszystkim pomylić z innymi gatunkami pieprzników, takimi jak:
- pieprznik ametystowy – ma bardziej nieregularny kształt kapelusza i blaszek oraz lekko różowe lub fioletowe zabarwienie
- pieprznik pomarańczowy – to grzyb mniejszy od kurek (kapelusz o średnicy do 4 cm), o szeroko rozstawionych blaszkach.
Obydwa te gatunki są bardzo podobne do pieprznika jadalnego – w szczególności mają mocne blaszki o nieregularnym przebiegu, które ciągną się od kapelusza na trzon. Pomyłki są o tyle niegroźne, że to również grzyby jadalne i smaczne (choć pieprznik pomarańczowy jest bardzo rzadki i z tego względu lepiej go nie zbierać).
Lisówka a pieprznik jadalny
Inaczej wygląda sprawa z lisówką pomarańczową, która bywa mylona z kurką. Jest nawet nazywana fałszywą kurką lub kurką jadowitą. Ten grzyb jest niejadalny, a jego spożycie powoduje zatrucia pokarmowe. Ich przebieg może być różny, w zależności od stanu organizmu. Dlatego na pomylenie tych grzybów trzeba uważać. Lisówkę od kurki odróżniają m.in. blaszki, które u lisówki są znacznie cieńsze i delikatniejsze, za to gęściej ułożone. Lisówki mają też ciemniejszy, bardziej pomarańczowy kolor. Grzyby różnią też proporcje trzonu, który u lisówki jest cienki i wydłużony, natomiast u kurek krótki i krępy.

licencjaJerzy Opioła/wikimedia.commons CC BY-SA 3.0
Na co uważać, zbierając kurki i inne grzyby
Kurki i lisówki są podobne do siebie i potrzeba pewnego doświadczenia, by te grzyby skutecznie odróżniać. Przekonała się o tym pewna tiktokerka, polecająca radośnie „jajecznicę z kurkami”, które okazały się właśnie lisówkami. I choć dziewczyna deklaruje, że nic się jej nie stało, nie idźmy w jej ślady. Samodzielne zbieranie grzybów wymaga przygotowania, wiedzy i doświadczenia. Najlepiej zdobywać je, zbierając grzyby w towarzystwie osoby, która się na nich zna. Jeśli nie mamy takiej możliwości – uczmy się, zaczynając od łatwych do rozpoznania gatunków.
Podpowiadamy: Na co zwrócić uwagę, zbierając kanie. Czym różnią się od muchomora sromotnikowego?
Korzystajmy z profesjonalnych atlasów grzybów oraz wiedzy członków np. grup grzybiarskich w mediach społecznościowych. Ale wybierajmy te wyspecjalizowane w rozpoznawaniu grzybów. Nie bójmy się też pytać i upewniać, że znalezione przez nas okazy to rzeczywiście grzyby jadalne (zapoznajmy się z regulaminem, który w wielu grupach definiuje, jak powinny wyglądać zdjęcia grzybów, by ich identyfikacja była możliwa). Aby prawidłowo rozpoznawać grzyby, niestety trzeba czasu i pewnego wysiłku. Pamiętajmy, że moda na zbieranie grzybów może być zgubna. Brak wiedzy i przygotowania grozi nie tylko zatruciem pokarmowym, ale też ciężkim uszkodzeniem narządów, a nawet śmiercią.
Oczywiście ten artykuł zwraca tylko uwagę na możliwość pomyłki i może być jedynie punktem wyjścia do dalszych dociekań i poznawania grzybów.
To przyda Ci się w ogrodzie
kup teraz

Naturalne środki czyszczące. Ekologiczne sposoby na sprzątanie domu
Naturalne środki czyszczące. Ekologiczne sposoby n…
kup teraz

Plant Power. Jak wychować szczęśliwe rośliny
Plant Power. Jak wychować szczęśliwe rośliny
kup teraz

Dom w zgodzie z naturą. Żyj prosto, zdrowo i ekologicznie
Dom w zgodzie z naturą. Żyj prosto, zdrowo i ekolo…
kup teraz

Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury
Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury
kup teraz

Jak ogarnąć dom i nie oszaleć. Skuteczna i sprawdzona strategia...
Jak ogarnąć dom i nie oszaleć. Skuteczna i sprawdz…
kup teraz

Pokochaj swój dom. Zero Waste Home, czyli jak pozbyć się śmieci, a...
Pokochaj swój dom. Zero Waste Home, czyli jak pozb…
kup teraz

Energetyczne oczyszczanie domu z pomocą ziół i aniołów
Energetyczne oczyszczanie domu z pomocą ziół i ani…
kup teraz

Fieldmann, Elektryczna piła łańcuchowa
Fieldmann, Elektryczna piła łańcuchowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz