Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łosoś w cieście francuskim to rybna wersja słynnej polędwicy Wellington. Wygląda spektakularnie, ale jest łatwy do zrobienia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
To rybna wersja potrawy nazywanej polędwicą Wellington
To rybna wersja potrawy nazywanej polędwicą Wellington Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Rybna wersja popularnego dania z kuchni brytyjskiej. Łosoś w cieście francuskim, podany z sosem musztardowo-koperkowym, wygląda bardzo wykwintnie, ale jest dość łatwy w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, by odpowiednio schłodzić ciasto. W ten sposób się nie rozejdzie, a złocista rolada zachwyci całą rodzinę.

W skrócie

Polędwica Wellington to jedno z najbardziej charakterystycznych dań dla kuchni brytyjskiej. Wiele osób podchodzi do jej przygotowania jak do jeża, ponieważ potrawa wygląda bardzo wykwintnie i wydaje się pracochłonna. Nie jest to do końca prawda, ważne jednak, aby mięso było odpowiednio upieczone, ale nie wyschnięte na wiór. Z łososiem jest dużo łatwiej. Nie trzeba go obsmażać przed zawinięciem w roladę, a ciasto francuskie i ryba pieką się dość równomiernie. Do łososia w cieście francuskim polecam sos zainspirowany z kolei kuchnią skandynawską. Musztarda i koperek będą idealnym dopełnieniem rybnego dania.

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - przepis na wykwintny obiad

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g łososia (mogą być filety)
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g śmietanki kremówki
  • kilka pieczarek
  • szalotka
  • jajko
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Na sos musztardowo-koperkowy:

  • pół słoiczka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • łyżeczka miodu
  • pęczek koperku

Spróbuj także: Soczysty łosoś z patelni z sosem maślano-czosnkowym

Jak przygotować łososia w cieście francuskim?

  1. Ciasto francuskie schłodziłam w lodówce. Powinno być bardzo zimne, zanim zaczniemy nakładać na nie farsz, dlatego wyjmujemy je dopiero pod sam koniec procesu przygotowania.
  2. Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni.
  3. Odcięłam skórę z filetów i ułożyłam je na papierowym ręczniku.
  4. Wymieszałam dwie łyżki musztardy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem i taką szybką marynatą posmarowałam łososia.
  5. Przygotowałam resztę sosu: musztardę, oliwę, ocet i miód utarłam na gładką masę, a na koniec dodałam do niej koperek.
  6. Użyłam świeżego, umytego szpinaku, który poddusiłam na maśle, dodałam do niego śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku, a na koniec sok z cytryny.
  7. Osobno podsmażyłam na maśle posiekane pieczarki, które także doprawiłam solą i pieprzem.
  8. Rozbiłam i rozmieszałam jajko do smarowania ciasta.
  9. Kiedy wszystko było już gotowe, wyjęłam z lodówki ciasto francuskie, rozwinęłam je i przecięłam, aby jedna część była nieco większa.
  10. Mniejszą część położyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyłam na niej warstwę szpinaku, na niej łososia, a na koniec pieczarki. Zostawiłam wolne brzegi ciasta.
  11. Przykryłam farsz większą częścią ciasta. Skleiłam brzegi obu części i zrolowałam je w wałeczek.
  12. Posmarowałam wierzch jajkiem.
  13. Wstawiłam ciasto do piekarnika na 20 minut.
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto