Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez...
fot. pixabay.com

Mąka w kuchni. Pierogi, pyzy a może knedle? Jaką mąkę wybrać i jak przygotować z niej idealne ciasto

Pierogi - klasyka polskiej kuchni

Nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami, a lata bez tych z jagodami. Ciasto na pierogi przygotowuje się prosto. Jedni dodają jajko, drudzy wolą wersję bez. Ta druga metoda sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Proporcje obejmują pół kilograma mąki pszennej. Do przesianej mąki dodajemy łyżeczkę soli i stopniowo zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Delikatnie wyrabiamy składniki do momentu połączenia. Opcjonalnie do szklanki wody można dodać odrobinę masła. Czas gotowania to kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz również

Diamentowa Liga. Udany początek sezonu Kaczmarek w Xiamen. Rekord świata Duplantisa!

Diamentowa Liga. Udany początek sezonu Kaczmarek w Xiamen. Rekord świata Duplantisa!

Pomezania nie dała szans rewelacji rundy wiosennej. Pewne zwycięstwo z Suprą

Pomezania nie dała szans rewelacji rundy wiosennej. Pewne zwycięstwo z Suprą

Polecamy

W Chwaszczynie powstaną nowe ulice Słowackiego i Żeromskiego. Umowa już podpisana

W Chwaszczynie powstaną nowe ulice Słowackiego i Żeromskiego. Umowa już podpisana

Dramat dwuletniej Natalii Kryger z Nowej Wsi Lęborskiej. Trwa zbiórka na operację

Dramat dwuletniej Natalii Kryger z Nowej Wsi Lęborskiej. Trwa zbiórka na operację

W Szczebrzeszynie powstanie muzeum poświęcone Zygmuntowi Klukowskiemu

W Szczebrzeszynie powstanie muzeum poświęcone Zygmuntowi Klukowskiemu