Najlepsze sałatki wielkanocne. 4 przepisy na pyszne sałatki na Wielkanoc – z jajkami, kurczakiem, tuńczykiem i w wersji wege

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Prosta i pyszna sałatka Cesar to jedna z propozycji na wielkanocne śniadanie.
Prosta i pyszna sałatka Cesar to jedna z propozycji na wielkanocne śniadanie. 123RF
Udostępnij:
Sałatki wielkanocne to ulubione dania Polaków na świąteczne śniadanie. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na sałatki na Wielkanoc, które nie tylko pięknie wyglądają, ale także wspaniale smakują. Sprawdź nasze wielkanocne inspiracje na szybkie sałatki z jajkami, kurczakiem, tuńczykiem i dla wegetarian.

Spis treści

Przepis na szybką sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i fasolą

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 200 gram dużej fasoli jaś,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 1 duża cytryna,
  • pęczek natki pietruszki,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Najpierw moczymy fasolę przez ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
  2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Pietruszkę drobno siekamy i mieszamy w dużej misce z cebulą, sokiem wyciśniętym z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy.
  4. Do naczynia dodajemy ugotowana fasolę, rozdrobionego tuńczyka i całość delikatnie mieszamy.
  5. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Potrawa najlepiej smakuje po ok. 3 godzinach od przygotowania.

Sałatka smakowicie się prezentuje, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania dużą fasolę. Jednak jeśli nie mamy czasu, zamiast suchej fasoli jaś, którą trzeba namoczyć i ugotować, można wykorzystać gotową fasolę z puszki.

Sałatka wielkanocna z jajkiem, kurczakiem i grzankami – przepis na sałatkę Cezar

Składniki podstawowe:

  • 400 g filetu z kurczaka eko,
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 główki dużej sałaty rzymskiej,
  • 30 dkg pomidorków koktajlowych,
  • 5 jajek z wolnego wybiegu,
  • 50 gram tartego parmezanu,
  • mini bagietka.

Składniki na sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1-2 łyżeczki sosu worcestershire, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek majonezu, sól i czarny pieprz do smaku.

Filet z kurczaka kroimy w pasy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso przez kilka minut z każdej strony, a gdy się zarumieni, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Następnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę lub w plastry bagietkę, aż powstaną chrupiące grzanki, po czym również zdejmujemy ją z patelni.

Następnie przygotowujemy sos do sałatki: zgnieciony ząbek czosnku mieszamy musztardą, sokiem z cytryny, majonezem i sosem worcestershire, mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

W kolejnym kroku płuczemy, suszymy i rwiemy sałatę, układamy ją na głębszym półmisku lub od razu na talerzach dla gości. Dodajemy zgrillowanego kurczaka, pokrojone na pół pomidorki i ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość skrapiamy sosem i dodajemy grzanki oraz parmezan.

Polecamy również:

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową dla wegetarian

Składniki:

  • 4-5 łyżek majonezu wegańskiego,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 pietruszki,
  • 4 jajka z wolnego wybiegu,
  • 1 seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 200 gram mrożonego groszku,
  • 4 ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy ok. 10 minut i studzimy.
  2. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy do uzyskania miękkości.
  3. Ugotowane jajka, warzywa oraz ogórek i jabłko kroimy w kostkę.
  4. Groszek gotujemy al dente.
  5. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i oprószamy całość solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodajemy kilka łyżek majonezu i delikatnie mieszamy.
  7. Sałatka jarzynowa w wersji wege już gotowa. Smacznego!

Sałatka jarzynowa smakuje najlepiej na drugi dzień. Cały czas powinniśmy ją przechowywać w lodówce.

Przepis na wiosenną sałatkę wielkanocną z ogórkami i brokułem

Składniki podstawowe: 1 większy brokuł, 2 świeże ogórki i składniki na sos: po 100 gram jogurtu naturalnego i majonezu, 2 ząbki czosnku, pęczek koperku, pół łyżeczki cukru i szczypta soli.

Przygotowanie: brokuł gotujemy al dente, studzimy i dzielimy na części. Ogórki obieramy i kroimy w plastry, a koperek drobno siekamy. Oba przygotowane warzywa umieszczamy w salaterce. Następnie miażdżymy czosnek i mieszamy go z solą i cukrem. W kolejnym kroku wrzucamy go do jogurtu wymieszanego z majonezem. Do sosu dodajemy koperek i mieszamy składniki. Na koniec polewamy warzywa sosem i gotowe!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Jak dawać sobie radę na rynku najmu mieszkań? Zobacz 3 sposoby NA

Materiał oryginalny: Najlepsze sałatki wielkanocne. 4 przepisy na pyszne sałatki na Wielkanoc – z jajkami, kurczakiem, tuńczykiem i w wersji wege - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie