Każdy miłośnik grilla wie, że samo mięso to dopiero początek grillowania. Zanim powędruje na ruszt, trzeba je przecież zabejcować, a później jeszcze dobrać odpowiednie dodatki - czasami też z grilla.
Anita Hartenberger zachęca przede wszystkim do poszukiwania w kuchni własnego smaku i nie korzystania z gotowych zapraw i bejc.
- Doskonałą marynatą do wszelkiego rodzaju mięs zawsze będzie ta z dodatkiem octu czy czerwonego wina i ulubionych ziołowych przypraw - mówi Anita. - Jesli chcemy, żeby mięso miało chrupką skórkę, to marynowanie powinno trwać dwa dni albo przed włożeniem do marynaty należy mięso szybko obgotować. A co do przypraw - tu już nie ma jednej recepty, każdy powinien indywidualnie dobrać sobie taką mieszankę ziołową, która mu będzie najbardziej smakować...
Doskonałą kompozycją smakową są żeberka zabejcowane w miodzie i czosnku o lekko słodkawym posmaku lub karkówka marynowana w czerwonym winie i przyprawach czy udka kurczaka w kompozycji z oliwy i ziół.... Pycha!
Ale mało kto wie, że grillować można także warzywa i owoce.
- Papryka, cukinia i bakłażan to podstawowe warzywa na grilla - wylicza Anita. - Doskonałe są też ziemniaki zawinięte w folię i pieczone bezpośrednio w żarze grilla. Warzywa również można włożyć na godzinkę do marynaty, na przykład oliwy z ziołami. Doda im to smaku.
Do grillowanych warzyw i mięs pasują wszystkie surówki ze świeżych warzyw - ale nie da się ukryć, że niektóre pasują bardziej niż inne... Zdaniem Anity Hartenberger do kurczaka doskonała jest sałatka z koktajlowych pomidorków. Trzeba je wycisnąć, wymieszać ze świeżą posiekaną bazylią, czosnkiem, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu - cudownie smakuje z delikatnym mięsem kurczaka!
Świetnie sprawdzają się też sosy - na przykład czosnkowy na bazie świeżego jogurtu i ziół, sos serowy z sera rokpol z jogurtem, doskonały do czerwonych mięs, no i oczywiście sos barbecue, chociaż jego samodzielne zrobienie wymaga sporo pracy i skłądników. W skład tego sosu wchodzą między innymi trzy rodzaje papryki, sos sojowy, sos worcester, ocet balsamiczny, pomidory, czosnek i cebulka plus mnóstwo dodatkowych składników dodawanych według indywidualnego gustu, które tworzą z tego sosu niepowtarzalną mieszankę aromatów.
Natomiast grillowana ryba doskonale smakuje z sosem mango. Tu niezbędny jest jeden owoc mango, który się miksuje, dodają do niego sok pomarańczowy do uzyskania wymaganej konsystencji, chili, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Trzeba pamiętać, że ostre sosy bardziej pasują do czerwonych mięs, do kurczaka jogurtowe, a słodkie - do ryb - wyjaśnia Anita. - A na deser po takim posiłku mozna podać grillowane owoce - na przykład banany, które grilluje się w skórce i podaje na ciepło, na przykład z sosem czekoladowym.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?