Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niebiańskie smaki z grilla

Lilia Łada
Lilia Łada
Czy wiecie, jak zrobić sos serowy do grillowanego mięsa albo niezwykłą sałatkę pomidorową? Namówiliśmy Anitę Hartenberger, mistrza kuchni restauracji Fanaberia, by zdradziła nam kilka grillowych przepisów...

Każdy miłośnik grilla wie, że samo mięso to dopiero początek grillowania. Zanim powędruje na ruszt, trzeba je przecież zabejcować, a później jeszcze dobrać odpowiednie dodatki - czasami też z grilla.
Anita Hartenberger zachęca przede wszystkim do poszukiwania w kuchni własnego smaku i nie korzystania z gotowych zapraw i bejc.

- Doskonałą marynatą do wszelkiego rodzaju mięs zawsze będzie ta z dodatkiem octu czy czerwonego wina i ulubionych ziołowych przypraw - mówi Anita. - Jesli chcemy, żeby mięso miało chrupką skórkę, to marynowanie powinno trwać dwa dni albo przed włożeniem do marynaty należy mięso szybko obgotować. A co do przypraw - tu już nie ma jednej recepty, każdy powinien indywidualnie dobrać sobie taką mieszankę ziołową, która mu będzie najbardziej smakować...

Doskonałą kompozycją smakową są żeberka zabejcowane w miodzie i czosnku o lekko słodkawym posmaku lub karkówka marynowana w czerwonym winie i przyprawach czy udka kurczaka w kompozycji z oliwy i ziół.... Pycha!

Ale mało kto wie, że grillować można także warzywa i owoce.
- Papryka, cukinia i bakłażan to podstawowe warzywa na grilla - wylicza Anita. - Doskonałe są też ziemniaki zawinięte w folię i pieczone bezpośrednio w żarze grilla. Warzywa również można włożyć na godzinkę do marynaty, na przykład oliwy z ziołami. Doda im to smaku.

Do grillowanych warzyw i mięs pasują wszystkie surówki ze świeżych warzyw - ale nie da się ukryć, że niektóre pasują bardziej niż inne... Zdaniem Anity Hartenberger do kurczaka doskonała jest sałatka z koktajlowych pomidorków. Trzeba je wycisnąć, wymieszać ze świeżą posiekaną bazylią, czosnkiem, octem balsamicznym oraz odrobiną soli i pieprzu - cudownie smakuje z delikatnym mięsem kurczaka!

Świetnie sprawdzają się też sosy - na przykład czosnkowy na bazie świeżego jogurtu i ziół, sos serowy z sera rokpol z jogurtem, doskonały do czerwonych mięs, no i oczywiście sos barbecue, chociaż jego samodzielne zrobienie wymaga sporo pracy i skłądników. W skład tego sosu wchodzą między innymi trzy rodzaje papryki, sos sojowy, sos worcester, ocet balsamiczny, pomidory, czosnek i cebulka plus mnóstwo dodatkowych składników dodawanych według indywidualnego gustu, które tworzą z tego sosu niepowtarzalną mieszankę aromatów.

Natomiast grillowana ryba doskonale smakuje z sosem mango. Tu niezbędny jest jeden owoc mango, który się miksuje, dodają do niego sok pomarańczowy do uzyskania wymaganej konsystencji, chili, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Trzeba pamiętać, że ostre sosy bardziej pasują do czerwonych mięs, do kurczaka jogurtowe, a słodkie - do ryb - wyjaśnia Anita. - A na deser po takim posiłku mozna podać grillowane owoce - na przykład banany, które grilluje się w skórce i podaje na ciepło, na przykład z sosem czekoladowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto