MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te konserwanty używane są głównie do marynowania i...
fot. thitarees/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 252) i azotyn potasu (E 249)

Te konserwanty używane są głównie do marynowania i utrwalania serów żółtych, konserw rybnych, wędlin oraz produktów wędzonych. Znaleźć je można również w mrożonych produktach, a szczególnie w zapiekankach i pizzy. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 3,7 mg/kg masy ciała. Zbyt długie przechowywanie produktów z dodatkiem azotanów i azotyn potasu zwiększa ryzyko przekształcenia ich w bardzo szkodliwą postać nitrozoamin, które mają potwierdzone działanie rakotwórcze. Wykazano, że nadmierne spożywanie azotynu potasu może zaburzać transport tlenu we krwi, co będzie skutkowało pojawieniem się zawrotów głowy. Dodatkowo może wywoływać silny ból brzucha i reakcję alergiczną.

Zobacz również

Daisy Days: ogrody i sztuka jak w dawnych czasach. Zobaczcie zdjęcia

Daisy Days: ogrody i sztuka jak w dawnych czasach. Zobaczcie zdjęcia

Latem o hokeju, czyli Re-Plast Unia Oświęcim przed nowym sezonem 2024/25

Latem o hokeju, czyli Re-Plast Unia Oświęcim przed nowym sezonem 2024/25

Polecamy

PlayStation Days of Play 2024. Kiedy odbędą się wielkie wyprzedaże gier i sprzętu?

PlayStation Days of Play 2024. Kiedy odbędą się wielkie wyprzedaże gier i sprzętu?

Na obiad zrób bardzo prosty gulasz z szynki. Rodzina ci podziękuje

Na obiad zrób bardzo prosty gulasz z szynki. Rodzina ci podziękuje

Hit z TikToka cię nie odchudzi, a wywoła...

Hit z TikToka cię nie odchudzi, a wywoła...