Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzony jest z pączkami. Skąd się wzięły, nie wiadomo. Jedna z legend mówi o wdowie po wiedeńskim piekarzu, która rozgniewana, że zamówiony chleb nie został wypieczony na czas, ze złości cisnęła kawałek ciasta na patelnię z wrzącym tłuszczem. Warto wiedzieć, że już przed wojną najbardziej popularne były polskie pączki z różą. Wiemy, jak je zrobić!
PĄCZKI Z RÓŻĄ
60 dkg mąki, 1 szklanka mleka, 5 dkg drożdży, 13 dkg masła, 8 dkg cukru, 8 żółtek, 2 jajka, 1 kieliszek araku lub rumu (40 ml), 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka konfitur z róży, 1 kg smalcu do smażenia.
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Formować małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.
W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.
Smacznego!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?