Poleca polskie jedzenie i restauracje. Brytyjski dziennik The Guardian zachęca do wakacji w Polsce

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Dziennikarka wypróbowała też tradycyjnego chłodnika z buraków.
Dziennikarka wypróbowała też tradycyjnego chłodnika z buraków. Paweł Miecznik/archiwum PolskaPress
Udostępnij:
W ostatnich miesiącach Polska przykuła uwagę całego świata. Głównie za sprawą pomocy Ukrainie w czasie wojny z Rosją. Miliony obywateli Ukrainy przekroczyło polską granicę, a wielu z nich znalazło tu pracę w gastronomii. Brytyjski dziennik The Guardian zwrócił uwagę, że warto podróżować do Polski i zapoznać się z bogactwem kuchni polskiej.

W skrócie

Dziennikarka The Guardiana Caroline Eden wybrała się do Polski zaraz po zniesieniu obostrzeń związanych z koronawirusem. Brytyjski dziennik zachwala podróżowanie do Polski ze względu na bliską odległość od Wielkiej Brytanii, względnie niskie ceny dla Brytyjczyków i wyjątkową kuchnię.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć zdjęcia skosztowanych dań

Dziennikarka w trakcie lockdownu zafascynowała się kuchnią polską poprzez lekturę książki Zuzy Zak, która promuje kuchnię polską wśród anglojęzycznych smakoszy. Właśnie wtedy Caroline Eden zapragnęła odwiedzić polskie lasy i pojechać nad Bałtyk. Zaskoczyło ją, że polska kuchnia ma bardzo złożone smaki i jest daleka od znanych stereotypów. Szczególnie zachwyciły ją:

  • kiszonki,
  • owoce jagodowe,
  • sery,
  • dziczyzna,
  • ryby,
  • zioła,
  • pączki z dżemem z płatków róży.

Bigos z „Pana Tadeusza”

Jako punkt wyjścia do poznawania kuchni polskiej The Guardian wymienia lekturę „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza i przeczytania fragmentu dotyczącego bigosu. Dziennikarka chciała spróbować oryginalnego dania przygotowywanego z dziczyzny i darów lasu. Do wypróbowania kuchni polskiej Caroline Eden wybrała się na wycieczkę do Krakowa, Warszawy i Gdańska.

Jagody w Warszawie

Dziennikarka odwiedziła kawiarnię mieszczącą się przy warszawskich Łazienkach. We Flora Caffé (al. Ujazdowskie 4) zaproponowano turystce szarlotkę, którą odrzuciła na rzecz talerza owoców jagodowych.

- Pod gołym niebem pochłonęłam porcję jagód, malin i truskawek. Były najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam, każdy z nich był bombą smaku. Szybko odkryłam inne sposoby ich użycia, szczególnie w zupach, w których Polska przoduje – pisała dziennikarka The Guardian.

Podróżniczka kulinarna zachwalała słodko-kwaśny smak zupy pomidorowo malinowej w restauracji Pyszna i Próżna i sięgnęła po orzeźwiające pierogi z jagodami w restauracji Radio Café wyspecjalizowanej w tradycyjnej kuchni polskiej. Restauracja mieści się w klubie Stowarzyszenia Radia Wolna Europa, co miało szczególne znaczenie dla wyboru Caroline Eden.

Kraków z chłodnikiem

Caroline Eden zachwalała chłodnik i wegetariańskie kiełbaski, przygotowane z czarnej soczewicy, gryki i siemienia lnianego, podawane w bistro Kiełbasa i Sznurek (ul. Pijarska 5), które przeszło Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Na koniec brytyjska dziennikarka skosztowała polskiego bigosu zrobionego z:

  • wołowiny,
  • leśnych grzybów,
  • wędzonych śliwek,
  • czerwonego wina.

Na deser Caroline Eden wybrała się do znanej od lat Jamy Michalika (ul.Floriańska 45). Dziennikarka Guardiana wybrała porcję lodów skąpanych w likierze advocat.

Gdańsk podaje ryby

Jednym z postojów w trakcie zwiedzania Gdańska stała się restauracja Fino (ul. Grząska 1). Po wyczerpującym zwiedzaniu Europejskiego Centrum Solidarności dziennikarka posiliła się:

  • chlebem na zakwasie z masłem i czerwoną kapustą,
  • pikantną zupę rybną,
  • sandaczem z północnych jezior w sosie kawiorowym,
  • i lodami migdałowymi z zupą truskawkową.

Dziennikarka Caroline Eden zauważyła, że polska gastronomia pomaga też poprzez gotowanie na granicy polsko-ukraińskiej, wysyłanie żywności i gotowanie potraw ukraińskich przez zatrudnione kucharki.

Źródło:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

Lurch

Lurch Obierak do szparagów LU-00010618

149,90 zł137,90 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Zakaz handlu w niedzielę. Solidarność chce zaostrzenia przepisów

Materiał oryginalny: Poleca polskie jedzenie i restauracje. Brytyjski dziennik The Guardian zachęca do wakacji w Polsce - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie