Warzywa z tofu – porcja dla dwóch osób
1 tofu wędzone
2 marchewki
1 puszka groszku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 dojrzałe awokado
jogurt naturalny
natka pietruszki
sok z połowy cytryny
60 g ryżu basmati
Marynata do tofu
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta chilli
Sposób przygotowania
Tofu odsączamy z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego papierowych ręczników. Następnie kroimy je w kostkę, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulą i czosnek, do tego wszystkie składniki marynaty i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w kostkę marchew i przez 7 minut gotujemy. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: awokado, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sok z cytryny, natka pietruszki, całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie rozgrzewamy patelnie, na złoto smażymy tofu, dodajemy odcedzoną marchew, groszek i ryż. Całość łączymy sosem z awokado.
Smacznego :)
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oddano hołd ofiarom Zbrodni Katyńskiej. Złożono wieniec na grobie Kazimierza Sabbata
- Szef MSZ: Albo Rosja zostanie pokonana, albo będzie stała u naszych granic
- Lecisz do Londynu? Uważaj. Na słynnym lotnisku rozpoczynają się strajki
- Niedziela była wspaniała. A jaki będzie poniedziałek? Sprawdź prognozę pogody