Spis treści
Frittata - co to jest?
Nazwa frittata pochodzi od włoskiego słowa „smażony”. To popularne danie, przygotowywane na bazie jajek, smażone na małym ogniu i zapiekane na jednej patelni. Zwykle dodaje się do niej świeże warzywa i wędliny.
Frittata to danie sycące, szybkie i łatwe do przygotowania. Można do niej dodać niemal wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce.
Do frittaty pasują m.in.:
- szparagi,
- szpinak,
- boczek,
- szynka,
- szczypiorek,
- papryka,
- feta,
- bataty,
- brokuły.
Frittatę może podać na śniadanie, a także na obiad. Świetnie sprawdzi się również na zimno, pokrojona w małe kawałki i podana jako przystawka na imprezę.
Sezon na szparagi
Szparagi to lekkostrawne warzywa, o małej kaloryczności - w 100 g szparagów jest ok. 20 kcal. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu są sycące.
Sezon na szparagi trwa w maju i czerwcu. Możemy kupić:
- szparagi zielone
- szparagi białe
- szparagi fioletowe
Mamy dla Ciebie przepis na pyszną i pożywną frittatę ze szparagami.Proponujemy do niej dodać szynkę i żółty ser. Równie dobrze sprawdzi się wędzony boczek, czy kiełbasa chorizo. Przed podaniem warto posypać danie posiekanym szczypiorkiem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować frittatę ze szparagami:
Przepis na frittatę ze szparagami
(porcja dla 5-6 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 250 ml mleka
- 10 jajek
- 10 dag szynki lub boczku
- 10 dag żółtego sera np. gouda
- szczypiorek
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić frittatę ze szparagami krok po kroku?
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni góra-dół.
- Szparagi umyj i odłam końcówki.
- Szynkę i ser pokrój w kostkę.
- Jajka wybij do miski i dodaj do nich mleko, sól, pieprz i chili. Całość wymieszaj.
- Na patelni rozpuść masło klarowane i podsmaż szparagi i szynkę przez ok 5 minut.
- Wlej na patelnię masę jajeczną i smaż jeszcze ok 5 minut pod przykryciem.
- Następnie włóż patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia ok. 20 minut.
- Przed podaniem frittatę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Życzymy smacznego!
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Domowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Smakują bosko
- Zdrowa surówka z gotowanych buraków. Najlepsza do obiadu
- Najlepsze zioła na przejedzenie po świętach. Te napary złagodzą ból brzucha
- Chrupiący kurczak w panierce jak z KFC. Mamy najlepszy przepis
- Poznaj przepis na pyszne gofry z Liège. Pokochasz je od pierwszego gryza
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 35x18 cm biała kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA NATURAL 58x20 cm drewniana
deska do krojenia duka natural to trwałe, praktycz…

DUKA
Deska do krojenia prostokątna DUKA ASTRID 36x25 cm drewno bukowe

DUKA
Deska do krojenia prostokątna DUKA KITCHEN 34x21 cm brązowa drewno
deska duka kitchen z drewna akacjowego pozwoli na …

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia DUKA NATURAL drewno
deska duka natural to funkcjonalny element wyposaż…

DUKA
ADELSTEN BEIGE MARMUR. DESKA DO KROJENIA OKRĄGŁA 28X35X1,5CM BEŻ
deka do krojenia duka adelsten to idealny wybór dl…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie