Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Polak z szóstym golem w lidze australijskiej. Po jego strzale buchał ogień

Polak z szóstym golem w lidze australijskiej. Po jego strzale buchał ogień

Bielsko-Biała widziane oczami archeologów. Unikalna wystawa w bielskim muzeum

Bielsko-Biała widziane oczami archeologów. Unikalna wystawa w bielskim muzeum

Polecamy

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek

Masz zatkany nos i problemy z oddychaniem? To problem miliona Polaków! Jest na to lek

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nowe udogodnienia na lotnisku Modlin. Duży ukłon w stronę pasażerów

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze