MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roszponka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Roszponka

Ta drobnolistna roślina jest wyjątkowo wartościową zieleniną w okresie zimowo-wiosennym. Jej smak jest dosyć neutralny, o lekko orzechowej nucie.

Właściwości
Roszponka jest nie tylko bogata w żelazo, ale także dostarczy naszemu organizmowi potas, wapń oraz witaminy C i A. Zielenina zawiera od trzech do czterech razy więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata siewna! Jej właściwości odżywcze znane są od setek lat.

Wykorzystanie w kuchni
Roszponka doskonale sprawdzi się w sałatkach. Smakowo będzie komponowała się z gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również

"Operowa klisza" - wystawa i koncert 25 maja w Muzeum Fotografii w Krakowie

NOWE
"Operowa klisza" - wystawa i koncert 25 maja w Muzeum Fotografii w Krakowie

Policjant był poza służbą, szukał na rynku sadzonek pomidorów, a znalazł amunicję

NOWE
Policjant był poza służbą, szukał na rynku sadzonek pomidorów, a znalazł amunicję

Polecamy

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

W latach 90. nie mogli opędzić się od fanek. Powraca kultowy polski zespół

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

TEMAT TYGODNIA | Przysmaki Śląska

TEMAT TYGODNIA | Przysmaki Śląska