4 z 14
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim
Kapusta z grzybami
Składniki:
suszone grzyby 200 g
olej rzepakowy 80 ml
cebula 1 szt.
kapusta kiszona 1 kg
sól 5 g
pieprz 5 g
liść laurowy 2 szt
Przygotowanie:
Przygotowanie grzybów: suszone grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Odsączyć, pokroić w paski.
Przygotowanie kapusty: kapustę mocno odcisnąć. Jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko przepłukać i ponownie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać.
Przygotowanie do gotowania: do garnka włożyć kapustę, posiekaną cebulę, grzyby, liście laurowe, wlać olej rzepakowy.
Gotowanie kapusty z grzybami: podlać niewielką ilością płynu z moczenia grzybów lub wodą. Przyprawić. Gotować 45 min. Często mieszać, uważając, żeby się nie przypaliła.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl