Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Produkt przypomina jajko na twardo, ale skład może zaskoczyć!
Produkt przypomina jajko na twardo, ale skład może zaskoczyć! pixabay.com/EliJan/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Wygląda jak jajko, ale w smaku go nie przypomina. Szwajcarskie przedsiębiorstwo Migros wprowadziło do sprzedaży „V-Love the Boiled” – jaja na twardo wyprodukowane na bazie roślin.

Szwajcarzy stawiają na produkty wege

Wprowadzenie nowości to ukłon w stronę wegetarian. Wytwarza go ELSA – spółka zależna Migros, a proces produkcji odbywa się w Szwajcarii.

Produkt przypomina jajko na twardo, ale w rzeczywistości jego pochodzenie nie jest zwierzęce. Zewnętrzna warstwa przypominająca skorupkę wytwarzana jest z białka sojowego, a żółtko to wytwór całkowicie roślinny.

To też może Cię zainteresować

Ile kosztują roślinne jaja?

Cena opakowania, które zawiera cztery sztuki roślinnych jaj, to 4,40 franków szwajcarskich.

W Azji też na to wpadli

Wiosną 2021 roku podobny produkt wszedł na rynek w Singapurze. OsomeFood wprowadziło jajko na twardo dla wegan, zwane OsomeEgg. W skład produktu wchodzą m.in. białka pochodzące z grzybów, skrobia, sok z marchwi i przyprawy.

Źródło: KIPDiP, OsomeFood

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Roślinne jajo na twardo? Szwajcarzy już je mają - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie