MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CIESZYŃSKI STRUDEL JABŁKOWY...
fot. arc

Słodkie przysmaki w woj. śląskim. Próbowaliście pierników żywieckich, kopy ornontowickiej czy bielskiej karramby? TOP 10

CIESZYŃSKI STRUDEL JABŁKOWY

Podobno był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Na Śląsku Cieszyńskim wciąż jest wypiekany według tradycyjnych receptur. Nadziewany jabłkami, rzadziej serem lub makiem, strudel jest podawany na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną i lodami, a czasem posypywany jedynie pudrowym cukrem. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Zobacz również

Uczniowie z "Mechanika" szkolili swoje umiejętności na zagranicznych stażach [FOTO]

NOWE
Uczniowie z "Mechanika" szkolili swoje umiejętności na zagranicznych stażach [FOTO]

Srebrne Gody w Niechanowie. Pary już 25 lat razem!

NOWE
Srebrne Gody w Niechanowie. Pary już 25 lat razem!

Polecamy

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich

Urlop dla poratowania zdrowia? Tak, ale nie dla wszystkich