Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Soczyste skrzydełka z grilla. Wszyscy się nimi zajadają. Przepis na skrzydełka w miodowo-musztardowej marynacie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Po prostu palce lizać! Pyszne skrzydełka z grilla w słodko-pikantnej marynacie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Po prostu palce lizać! Pyszne skrzydełka z grilla w słodko-pikantnej marynacie. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na danie z grilla? Proponuję wyśmienite skrzydełka z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Są soczyste, delikatne, lekko słodkie i ostre. Wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Ważne, by mięso wcześniej odpowiednio zamarynować. Poznaj przepis na najlepsze skrzydełka z grilla.

W skrócie:

Mięso z grilla - sprawdzony przepis

Pyszne mięso z grilla to zasługa odpowiedniej marynaty. Mam dla Ciebie przepis na najlepsze skrzydełka z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Ich słodki i pikantny smak sprawia, że trudno im się oprzeć. Mięso jest soczyste, pokryte wyrazistą i błyszczącą glazurą z marynaty. Jeśli pogoda nie dopisze, możesz zrobić je także w piekarniku i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ważne, by zarówno w piekarniku, jak i na grillu kilka razy obrócić skrzydełka na drugą stronę i smarować pozostałą marynatą.

Zobacz w galerii, jak przygotować soczyste i pyszne skrzydełka z grilla.

Przepis na skrzydełka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej

czas przygotowania: 10 minut + marynowanie + 20 minut grillowania
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka - ok. 8 sztuk,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soli.

Jak zrobić skrzydełka z grilla?

  1. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce: ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
  2. Skrzydełka oczyść. Jeśli wolisz, możesz odciąć najcieńszą część skrzydełka. Nie jest to jednak konieczne.
  3. Posmaruj skrzydełka marynatą i odstaw w zimne miejsce. Najlepiej marynować skrzydełka kilka godzin lub nawet całą noc.
  4. Pozostała część marynaty zachowaj.
  5. Połóż skrzydełka na tacce do grillowania lub bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie.
  6. Grilluj ok. 20 minut, przekręcając kilka razy na drugą stronę i smarując resztą marynaty.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soczyste skrzydełka z grilla. Wszyscy się nimi zajadają. Przepis na skrzydełka w miodowo-musztardowej marynacie - Strona Kuchni

Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto