Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce,...
fot. JillWellington/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Natka marchewki

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce, które często jest dodawane do zup i dań głównych. Niestety, większość ludzi wyrzuca natkę marchewki, zamiast wykorzystać ją do zup, sosów i sałatek. Zielenina nadaje się również do przygotowania domowych kostek rosołowych, które wzmacniają smak bulionu. Liście marchwi to dobre źródło witaminy C oraz wit. K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi i wpływa na zachowanie prawidłowej struktury kości. Według ekspertów medycyny naturalnej nać tej rośliny wykazuje działanie odkażające, dlatego rzucie jej polecane jest w przypadku chorób jamy ustnej, w tym zapalenie dziąseł, aft i pleśniawek. Dodatkowo niweluje nieprzyjemny zapach z ust, np. po spożyciu czosnku.

Jej smak jest dość pikantny i gorzki, jednak znacznie łagodniejszy niż liści rzodkiewki. Aby przygotować słoiczek pesto z natki marchewki, należy dokładnie umyć, wysuszyć i zblendować liście z 5-6 marchewek. Następnie dodać 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Można także dodać płatki migdałowe lub pestki słonecznika. Całość trzeba dokładnie wymieszać i przechowywać w lodówce do 4 tygodni.

Zobacz również

Kandydaci do samorządu z Konfederacji chcą zadbać lokalnych przedsiębiorców

Kandydaci do samorządu z Konfederacji chcą zadbać lokalnych przedsiębiorców

Modernizacja boiska przy Liceum Ogólnokształcącym w Poddębicach z dofinansowaniem FOT

Modernizacja boiska przy Liceum Ogólnokształcącym w Poddębicach z dofinansowaniem FOT

Polecamy

Czemu warto dodać kolagen w płynie do napoju? Skorzysta nie tylko skóra i włosy

Czemu warto dodać kolagen w płynie do napoju? Skorzysta nie tylko skóra i włosy

Katar, kaszel i duszności od pisanek? Unikaj takich barwników do jajek!

Katar, kaszel i duszności od pisanek? Unikaj takich barwników do jajek!

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz

„Wyrywamy śmierci każdy dzień życia”. Przed Wielkanocą o śmierci mówi lekarz