W skrócie
Omlet to jedno z podstawowych dań kuchni francuskiej, jednak dania z ubitych i usmażonych jajek można spotkać na całym świecie. Najważniejszym patentem do uzyskania puszystego omletu jest długie ubijanie jajek, aby wprowadzić do środka możliwie maksymalną ilość powietrza. Ważne jest też równomierne rozprowadzenie ziół i przypraw np.: posiekanego szczypiorku. Powinno się go dodać po napowietrzeniu i dokładnym ubiciu jajek. Aby nie zniszczyć ich struktury, wybrane zioła należy delikatnie wmieszać do masy przed smażeniem.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć rodzaje omletów
Omlet – podstawowy przepis na danie
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Opcjonalnie:
- 10 g posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, bazylii,
- 10 g wyrazistego w smaku sera np.: fety, mimolette, ser pleśniowy,
- 10 g podsmażonych pieczarek,
- 10 g podsmażonej kiełbasy.
Jak wykonać puszysty omlet?
Przygotowanie:
- Jajka należy rozbić i dodać do wysokiego naczynia. Następnie należy ubijać go przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera ręcznego, aby maksymalnie napowietrzyć jajka.
- Nie powinny podwoić objętości jak ubite do ciasta, ale powinny być widoczne powstające bąbelki powietrza. Na początku ubijania należy posolić jajka.
- Pod koniec ubijania można dodać świeżo zmielony czarny pieprz i zioła.
- Na patelni należy rozpuścić masło.
- Następnie trzeba wylać na patelnię masę jajeczną.
- W trakcie smażenia należy zagarniać omlet od zewnątrz do wewnątrz, aby równomiernie się smażył.
- W tym momencie można dodać wybrane dodatki np.: fetę, podsmażoną kiełbasę lub grzyby.
- Następnie, gdy omlet będzie już zwarty, należy do zamknąć w 1/3 i delikatnie zwinąć lub po prostu zamknąć na pół.
- Gotowy omlet przekładany jest do talerza i natychmiast podawany.
Rodzaje i sposoby podania
Omlety to uniwersalne danie, które można zrobić z łatwo dostępnych składników. Opcjonalnie można dodać do ubijanych jajek gęstą kwaśną śmietanę, aby nadać im większej kremowości. Miłośnicy szpinaku mogą dodać go do omletu. Warto przesmażyć go z czosnkiem i dodać do niego gałkę muszkatołową. Świetnie będzie smakować przygotowana pasta szpinakowa na bazie mascarpone, która znakomicie sprawdzi się jako nadzienie do omletu.
Ponadto można spotkać następujące rodzaje omletów:
- Tortilla de patatas – inaczej określana jako „tortilla española”, czyli omlet hiszpański. Potrawa wykonywany jest z dodatkiem ziemniaków. Podaje się je na ciepło lub na zimno w ramach hiszpańskich przekąsek znanych pod nazwą tapas.
- Omlet cesarski (kaiserschmarrn) – omlet na słodko z rodzynkami, rumem o nieregularnym kształcie.
- Omlet western – omlet pochodzący ze Stanów Zjednoczonych podawany z przesmażonymi plastrami bekonu, sosu pomidorowego, cebuli i dodatkiem papryki. Często podawane są z ostrym sosem tabasco lub chili.
- Omlet po norwesku – przygotowywany jest z dodatkiem wędzonego łososia, kleksem gęstej kwaśnej śmietany i świeżym koperkiem.
Warto też zwrócić uwagę na klasyczne dodatki do omletów np.: z szynką i z kurkami. A także podawanie omletu z konfiturą wiśniową lub powidłami śliwkowymi.
Jeszcze więcej puszystości – sprawdzone triki
Poza wprowadzeniem powietrza do omletu ważne jest użycie dużych jajek. Duże jajka będą miały większą ilość białka, które w trakcie ubijania ułatwi wejście powietrza do masy. Ważne też jest wylanie ubitych jajek na rozgrzaną patelnię, ale smażenie ich w na małym ogniu. W trakcie smażenia nie należy naciskać na niego łopatką. W przeciwnym razie wyciśnie się wprowadzone w jajka powietrze.
Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą wam zrobić omlety lekkie jak piórko.
Sprawdź także: Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
kup teraz

29425 ULTIMO 24 cm Patelnia AMBITION
patelnia ambition 29425 ultimo 24 cm korzyści: wsk…
kup teraz

34152 MAGNAT Patelnia AMBITION
patelnia do naleśników o średnicy 25 cm, wykonana …
kup teraz

34140 Nature 20 cm Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 20 cm, wykonana z odkuwanego a…
kup teraz

Qualum Basic Stone Edition Loft 28cm Patelnia do naleśników AMBITION
patelnia do naleśników 28 cm kolekcji loft, marki …
kup teraz

20155 Jasper 26 cm Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 26 cm, wykonana z aluminium z …
kup teraz

Magnat Gray 28cm z filcową przekładką ochronną Patelnia AMBITION
patelnia 28 cm kolekcji magnat gray, marki ambitio…
kup teraz

34035 Magnat Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 24 cm, wykonana z aluminium, t…
kup teraz

22890 MERCURE 20 cm Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 20 cm, wykonana z odkuwanego a…
kup teraz

34054 Graphite Patelnia AMBITION
patelnia aluminiowa o średnicy 24 cm, ilag basic d…
kup teraz

GRANITEX 20 cm Patelnia GERLACH
patelnia o średnicy 20 cm, pokryta ceramiczną powł…
kup teraz

HARMONY 26 cm Patelnia GERLACH
patelnia do naleśników o średnicy 26 cm, z podwójn…
kup teraz

34148 Nature do Naleśników Patelnia AMBITION
patelnia do naleśników o średnicy 28 cm, wykonana …
kup teraz

Graphite 34056 30 cm Patelnia AMBITION
patelnie graphite marki ambition wykonane są z alu…
kup teraz

29424 ULTIMO 20 cm Patelnia AMBITION
patelnia ambition 29424 ultimo 20 cm korzyści: wsk…
kup teraz

20159 Jasper 28 cm Patelnia głęboka AMBITION
głęboka patelnia z pokrywką o średnicy 28 cm, wyko…
kup teraz

Simply Clean 30cm Patelnia TEFAL
każdy wie, że gotowanie wymaga czasu – ale czyszcz…
kup teraz

MERCURE 28 cm Patelnia AMBITION
patelnia o średnicy 28 cm, wykonana z odkuwanego a…
kup teraz

Granitex Ilag Xera Dur 2 25cm Patelnia naleśnikowa GERLACH
patelnia naleśnikowa gerlach granitex ilag xera du…
kup teraz

Magnat Stone 24cm Patelnia AMBITION
patelnia 24 cm kolekcji magnat stone, marki ambiti…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?