MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...
fot. dolgachov/123rf.com

Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.

Zobacz również

Sekretarz stanu USA przyłapany w barze. Śpiewał i grał piosenkę dla Ukraińców - WIDEO

Sekretarz stanu USA przyłapany w barze. Śpiewał i grał piosenkę dla Ukraińców - WIDEO

Serial z wyborem starosty lęborskiego trwa. Kolejne głosowanie 20 maja

Serial z wyborem starosty lęborskiego trwa. Kolejne głosowanie 20 maja

Polecamy

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cukier

Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć cukier

Najlepsze miejsca na grilla w mieście. O tym pamiętaj podczas grillowania

Najlepsze miejsca na grilla w mieście. O tym pamiętaj podczas grillowania