Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Książki kucharskie inspirowane serialami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Z serialu „Przyjaciele” zapadł w pamięć między innymi pewien oryginalny deser. Trifle z wołowiną przyrządziła Rachel Green.
Z serialu „Przyjaciele” zapadł w pamięć między innymi pewien oryginalny deser. Trifle z wołowiną przyrządziła Rachel Green. materiały prasowe HBO/materiały prasowe wydawnictwa Prószyński i Spółka
Udostępnij:
Trifle z wołowiną, czyli deser od Rachel Green potrafił spędzić sen z powiek niejednemu widzowi serialu „Przyjaciele”. Fani „Outlandera” i czytelnicy serii powieści o Claire Randall marzyli o spróbowaniu pieczeni wołowej z rozmarynem, zaserwowanej na uczcie po ślubie ze szkockim wojownikiem Jamiem Fraserem, a wielbiciele „Rancza” o pierogach przyrządzanych przez Kazimierę Solejuk. Przyjrzeliśmy się najciekawszym książkom kulinarnym, inspirowanym serialami i filmami. To zresztą ciekawy pomysł na świąteczny prezent.

Można powiedzieć, że w ostatnich latach przeżywamy „złoty wiek” seriali i filmów. Nas szczególnie zaintrygowały książki kucharskie stworzone na podstawie popularnych produkcji. Fani „Gry o tron” jeszcze niedawno mogli dostać w sklepach oficjalną publikację „Uczta lodu i ognia” autorstwa Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, ze wstępem George’a R.R. Martina (niestety jest już niedostępna). Znalazł się w niej między innymi przepis na pieczonego kurczaka w miodzie i placuszki z jabłkami.

Kolejną, ciekawą publikacją z przepisami, która szybko się wyprzedała, jest „Książka kucharska rodziny Soprano”, wypełniona recepturami na dania znane ze słynnej produkcji. W głównej mierze opisano tu potrawy neapolitańskie, serwowane w restauracji Nuovo Vesuvio. Warto też wspomnieć o „Kuchni Filmowej” Pauliny Wnuk z przepisami na dania z takich hitów, jak „Pulp Fiction”, „Amelia” czy „Seks w wielkim mieście”, dziś dostępnej co najwyżej na internetowych aukcjach.

Gotowanie w gronie „Przyjaciół”

Fani wspomnianego już serialu „Przyjaciele” mogli słyszeć o nieoficjalnej publikacji - „Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele”. W słynnej produkcji prym w kuchni wiodła Monica Geller (w tej roli Courteney Cox), która pracowała w gastronomii. To ona przygotowywała obiad na Święto Dziękczynienia dla paczki przyjaciół zgodnie z ich upodobaniami, a po zerwaniu z Richardem wpadła w manię gotowania dżemu.

Pozostali bohaterowie serialu również mieli swoje kulinarne momenty, np. Rachel (w tej roli Jennifer Aniston) i Chandler (Matthew Perry) zajadali się sernikiem nowojorskim, a Joey (Matt LeBlanc) uwielbiał swoją pizzę special, będącą zestawem dwóch placków. Phoebe (Lisa Kudrow) preferowała z kolei wegetariańskie potrawy. Serialowe przepisy trafiły do nieoficjalnej książki kucharskiej. Recepturę na trifle Rachel znajdziecie na końcu artykułu.

Kuchnia obcej z serialu „Outlander”

Powieści Diany Gabaldon, na podstawie których powstał scenariusz serialu „Outlander”, wypełnione są daniami podawanymi w różnych stuleciach, obszarach geograficznych i świadczących o majętności mieszkańców danych rejonów. To opowieść o Claire Randall (w tej roli Caitriona Balfe), która za sprawą tajemniczego kręgu kamieni w Szkocji przenosi się w czasie do XVIII wieku. Tam spotyka swojego przyszłego męża Jamiego Frasera (granego przez Sama Heughana). Ich losy i miłość będą napędzać fabułę kolejnych powieści Diany Gabaldon i odcinków serialu. W książce „Kuchnia obcej” Theresy Carle-Sanders mamy proste i tanie szkockie dania, ale też sposoby na posiłki historyczne, serwowane w Lallybroch, np. zupę cock-a-leekie.

Pierogi z Wilkowyj

Na rynku można również znaleźć książki kulinarne nawiązujące do naszych rodzimych seriali. Jedną z nich jest publikacja „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej. Wilkowyje. Przepisy na najlepsze pierogi!”. Aktorka Katarzyna Żak, wcielająca się w postać Kazimiery Solejuk, przedstawia w niej różne receptury na danie, które ściśle wiążę się z odtwarzaną przez nią postacią. W książce znajdują się też przepisy ujmujące pierogi w nowoczesny sposób, ale nie brakuje także sposobów na pyzy, kopytka i knedle. Świetna lektura dla miłośników serialu „Ranczo” i tradycyjnej polskiej kuchni.

Ciekawą propozycją dla widzów serialu „Stulecie Winnych” jest z kolei książka „Przysmaki rodziny Winnych”. Autorka opowieści o Winnych - Ałbena Grabowska – zebrała w niej przepisy podawane w rodzinie jej bohaterów. Znajdziemy tu aż 80 receptur na przetwory, nalewki i inne smakołyki, które znajdowały się w kuchni Bronisławy Winnej.

Gotować jak Babish

Miłośnicy gotowania inspirowanego filmami z wypiekami na twarzy śledzą poczynania Andrew Rei na kanale na Youtube „Binging with Babish”. Jego książka „Filmowe menu. Przewodnik kulinarny dla miłośników kina” zawiera receptury między innymi na desery z filmu „Czekolada”, pobudzającą wyobraźnię kanapkę z „Kiedy Harry poznał Sally” i ślimaki z „Pretty Woman”. Ta książka pomoże Wam przygotować dania na niejeden wieczór filmowy.

Sprawdź przepis z serialu „Przyjaciele”

Trifle Rachel

Porcje: 4-6
Czas: 25 minut

Schładzanie: minimum 1 godzina

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 36% schłodzonej
  • 2 szklanki puddingu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutelli)
  • 500 g miękkiego ciasta biszkoptowego, pokrojonego w nieduże kawałki
  • 1/2 szklanki dżemu malinowego
  • świeże maliny
  • listki mięty, do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietanę i zacznij ją ubijać przy pomocy ręcznego miksera lub robota kuchennego na średnich obrotach. Zwiększ obroty i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźny ślad. Przykryj miskę folią spożywczą i przełóż do lodówki.
  2. W miseczce wymieszaj dokładnie wiórki kokosowe z nutellą.
  3. Na dnie dużego szklanego naczynia wyłóż połowę biszkoptów. Na biszkoptach rozsmaruj łyżką połowę dżemu malinowego.
  4. Na to wyłóż połowę puddingu, a na wierzchu rozsmaruj połowę kremu czekoladowego z kokosem.
  5. Teraz wsyp garść malin i powtórz wszystkie czynności, począwszy od warstwy biszkoptów.
  6. Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, optymalnie na całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Prószyński i Spółka.

Zobacz inne artykułu kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Książki kucharskie inspirowane serialami - Polska Times

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie