Golonek według starych przepisów gospodyń wiejskich ze Śląska Cieszyńskiego można spróbować w tym tygodniu w hotelu "Bavaria" w Wiśle. Wszystkie dania przygotował na podstawie rozmów z gospodyniami wiejskimi Artur Rodak, szef kuchni w hotelu.
Turyści najchętniej zamawiają gotowaną golonkę z zabijaczki, czyli z kapustą zasmażaną oraz ziemniakami obsmażanymi na boczku, cebuli, czosnku i majeranku. Są też golonka jaskiniowca z sosem musztardowym i ćwikłą, golonka z Koniakowa z wędzonką, pieczokami i kapustą zasmażaną, czy golonka z Łabajowa z plackami ziemniaczanymi. — Mamy w sumie dwadzieścia różnych wersji golonki — mówi Rodak.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?