Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oto tradycyjny przepis na owocowy chłodnik jak u babci

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna zupa wiśniowa, która pachnie wanilią. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszna zupa wiśniowa, która pachnie wanilią. Sprawdź, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam tradycyjny przepis na zupę wiśniową z kluskami. To pomysł na pyszny, lekki i orzeźwiający obiad na upalne dni, który z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zupkę możesz przygotować w bardzo prosty i szybki sposób. Gwarantuję, że się przy niej nie napracujesz. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na owocowy chłodnik.

Spis treści

Owocowy chłodnik na lato – prosty przepis

Co zrobić na obiad, gdy na dworzu upał? Ostatnią rzeczą, na którą mamy wtedy ochotę, to ciepły posiłek. Najlepiej wybrać chłodnik, czyli zimną zupę. To proste i bardzo uniwersalne danie, ponieważ można je zrobić na słono z warzyw, świeżych ziół, kefiru czy maślanki lub w wersji na słodko z letnich owoców i śmietany. Mam dla ciebie przepis na zupę wiśniową. Schłodzona, doprawiona słodką śmietanką i wanilią będzie stanowić pyszne orzeźwiające danie, idealne na upalny dzień. Proponuję podać ją z makaronem typu świderki.

Przepis na zupę wiśniową

Czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja dla 6 osób,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych,
  • 1,5 l wody,
  • 125 ml śmietanki 36% tł.,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 250 ml wody,
  • 3 łyżki cukru (ilość według uznania i smaku),
  • łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 250 g makaronu.

Jak zrobić zupę z wiśni?

  1. Przełóż wiśnie do garnka i zalej wodą.
  2. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut.
  3. Dopraw zupę cukrem i wanilią.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do zupy. Zamieszaj.
  5. Na koniec wlej słodką śmietanką i ponownie wymieszaj.
  6. Wystudź zupę.
  7. Ugotuj makaron.
  8. Podawaj zupę na zimno z makaronem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsza zupa wiśniowa na lato – jest lekka, orzeźwiająca i pyszna. Oto tradycyjny przepis na owocowy chłodnik jak u babci - Strona Kuchni

Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto