Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem zero waste. Podpowiadamy, co zrobić z mięsa z rosołu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Drożdżowe paszteciki z mięsem to pomysł na pyszną, ciepłą przekąskę. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Szukasz przepisu na ciepłą przekąskę? Nie wiesz, co zrobić z mięsa z rosołu? Mamy dla Ciebie idealny pomysł - wypróbuj nasz przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem. To przysmak nawiązujący do bardzo popularnego obecnie trendu kulinarnego zero waste, czyli niemarnowania jedzenia. Zobacz krok po kroku, jak przygotować pyszne paszteciki.

Kuchnia zero waste, czyli nic nie marnujemy

Styl gotowania zero waste polega na niemarnowaniu jedzenia i maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników. Dzięki ograniczeniu wyrzucania żywności nie tylko zadbamy o środowisko, ale również znacznie oszczędzimy. Warto zacząć od dokładnego planowania zakupów, a następnie wybrać takie przepisy kulinarne, które pomogą nam zmniejszyć ilość kulinarnych odpadów.

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Mamy dla Ciebie pomysł, jak w duchu zero waste wykorzystać mięso z rosołu i jednocześnie przygotować pyszną, ciepłą przekąskę. Proponujemy przepis na drożdżowe paszteciki. Dodatkowo do przygotowania farszu można użyć marchewki gotowanej wcześniej w bulionie.

Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem

(duża porcja, ok. 40 pasztecików, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Piecz paszteciki ok. 30 min. w 180 stopniach.
Piecz paszteciki ok. 30 min. w 180 stopniach. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
farsz:

  • ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu, najlepiej z udźca z indyka
  • 2 małe ugotowane marchewki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • majeranek lub czosnek niedźwiedzi do posypania

Jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem?

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: mięso obierz z kości i przepuść razem z marchewką przez maszynkę na średnich oczkach. Na patelni podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj mięso i mieszając podsmaż jeszcze ok. 2 min. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 min, by podrosło.
  3. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)
  4. Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź mięsny farsz i zwiń jak roladę. Odstaw chwilę, by znów podrosło.
  5. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
    Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem
  6. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach. Gotowe!

Paszteciki podawaj jeszcze ciepłe, np. z czerwonym barszczem. Smacznego!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić drożdżowe paszteciki z mięsem krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na drożdżowe paszteciki z mięsem zero waste. Podpowiadamy, co zrobić z mięsa z rosołu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie