Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna herbata z imbirem na zdrowie. Wypróbuj przepis na napój na wzmocnienie. Idealny napar na chłodniejsze dni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa herbata z imbirem będzie działać rozgrzewająco. Szczególnie będą nią zachwycone osoby lubiące pikantne smaki.
Domowa herbata z imbirem będzie działać rozgrzewająco. Szczególnie będą nią zachwycone osoby lubiące pikantne smaki. Anna Daniluk
Herbata z imbirem to napój pomagający przy przeziębieniu, infekcjach oraz służy wzmocnieniu odporności. Świeży korzeń imbiru dodany do herbaty nadaje jej pikantny smak, który świetnie smakuje z dodatkiem miodu i owoców cytrusowych. Podpowiadamy sposób na pyszną herbatę z imbirem na nadchodzącą jesień.

W skrócie

Domowa herbata z imbirem jest najsmaczniejsza z kawałkami pokrojonego korzenia imbiru, które zagotowuje się w garnuszku z niewielką ilością wody. Dzięki temu imbir odda maksimum smaku i prozdrowotnych właściwości. Do herbaty z imbirem można dodawać plasterki limonki, cytryny lub pomarańczy. Do przygotowania herbaty z imbirem można wykorzystać różnorodne napary. Najpopularniejsza jest czarna herbata, ale można wybierać spośród zielonej herbaty z imbirem, naparów ziołowych lub owocowych. Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z imbirem.

W naszej galerii zebraliśmy składniki potrzebne do zrobienia herbaty z imbirem

Herbata z imbirem – prosty przepis na rozgrzewający napój

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 15 g korzenia imbiru,
  • 10 g czarnej herbaty,
  • 600 ml wody,
  • sok z 1/2 cytryny, limonki lub pomarańczy.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżka cukru lub miodu.

Jak zrobić herbatę z imbirem?

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru należy dokładnie umyć, można obrać ze skórki przy pomocy łyżeczki i pokroić w drobne kawałki.
  2. Do rondelka należy wlać 300 ml wody, dodać imbir i zagotować. Na małym ogniu należy gotować wywar przez 10 minut pod przykryciem.
  3. W tym czasie należy zagotować pozostałe 300 ml wody i zaparzyć herbatę w dzbanuszku lub zaparzaczu typu french press.
  4. Gotowy napar z imbiru należy przecedzić przez sitko i wlać do zaparzonej herbaty w dzbanku.
  5. Herbatę z imbirem można dosłodzić wedle uznania cukrem lub po przestudzeniu napoju miodem.

Dodatki do herbaty z imbirem

Smakosze korzennych przypraw do naparu z imbiru podczas gotowania mogą dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu, kilka suszonych goździków lub szczyptę gałki muszkatołowej. Do gotującego się imbiru można dodać także cukier tworząc aromatyczny syrop. Miłośnicy ziół mogą wzbogacić herbatę z imbirem dodatkiem rozmarynu lub mięty.

Można także przygotować herbatę z imbirem w proszku. Wystarczy dodać około 1/ 2 łyżeczki przyprawy dodanej do gotującej się wody, a następnie zalać ją liście herbaty w zaparzaczu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pyszna herbata z imbirem na zdrowie. Wypróbuj przepis na napój na wzmocnienie. Idealny napar na chłodniejsze dni - Strona Kuchni

Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto