MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

W życiu nie jadłam lepszej zapiekanki z bakłażanem. Dodaję do niej dwa rodzaje sera. Tym daniem poprawisz sobie humor

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszna zapiekanka z bakłażanem z dodatkiem makaronu to sycące danie w stylu comfort food. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania zapiekanki z bakłażanem.
Pyszna zapiekanka z bakłażanem z dodatkiem makaronu to sycące danie w stylu comfort food. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania zapiekanki z bakłażanem. Anna Daniluk
Sycąca zapiekanka makaronowa z bakłażanem to prawdziwy rarytas. Polecam ci go zrobić w ramach jedzenia na pocieszenie. Roztopiony na wierzchu ser mozzarella fantastycznie się ciągnie po zanurzeniu w nim widelca. Poznaj przepis na apetyczną zapiekankę z bakłażanem.

W skrócie

Na szybki obiad często przygotowuję zapiekankę z bakłażanem. Dodaję do niej krótki makaron, który świetnie połączy się z podsmażonymi warzywami. Jeśli dbasz o zdrowy sposób odżywiania, to polecam użyć makaronu pełnoziarnistego, który dostarczy dodatkową porcję błonnika. Ponadto w tym daniu możesz przemycić resztki wędlin, podsmażoną kiełbasę, skrawki żółtych serów i resztki ulubionych warzyw. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem dla całej rodziny.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania zapiekanki z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem – przepis z makaronem

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 15 minut zapiekania.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 bakłażana,
  • 1/2 cukinii,
  • 200 g makaronu np.: rigatoni,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 4 łyżki sosu pomidorowego z bazylią.

Na wierzch:

  • 1/2 kulki mozzarelli,
  • 50 g sera feta.

Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W trakcie gotowania makaronu, a bakłażana i cukinię umyłam, odcięłam końcówki i pokroiłam w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam warzywa z suszonymi ziołami i czosnkiem.
  4. Gdy cukinia i bakłażan były szkliste, dolałam sos pomidorowy wymieszany z 20 ml wody.
  5. Warzywa dusiłam przez 5 minut.
  6. Ugotowany makaron dodałam do bakłażana z sosem pomidorowym i dokładnie wymieszałam.
  7. Naczynie do zapiekania wysmarowałam oliwą i rozłożyłam równomiernie makaron z bakłażanem.
  8. Na wierzchu położyłam plastry mozzarelli i rozkruszyłam fetę.
  9. Zapiekankę z bakłażanem piekłam przez 15 minut w 180° Celsjusza we frytkownicy beztłuszczowej. Można także piec go w tradycyjnym piekarniku.
  10. Upieczoną zapiekankę z bakłażanem posyp posiekaną natką pietruszki lub udekoruj listkami bazylii.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W życiu nie jadłam lepszej zapiekanki z bakłażanem. Dodaję do niej dwa rodzaje sera. Tym daniem poprawisz sobie humor - Strona Kuchni

Wróć na wisla.naszemiasto.pl Nasze Miasto